Binnen kijken bij....?

Wie: Ronald (35, technisch specialist) en Lilian (31, zelfstandig grafisch ontwerper) met hun zoontje Sven (5 maanden).

Wat: Dijkwoning uit 1987

Wanneer: Sinds 2010

Woonstijl: Een mix van verschillende stijlen, waar sfeer en warmte de belangrijkste elementen zijn.

Op het oog lijkt het een standaard rijtjeshuis, maar zodra je de woning binnenstapt zie je dat er sprake is van een bijzondere indeling. Het huis stond vroeger op de dijk, waardoor de woonkamer op een ander niveau ligt dan gebruikelijk, namelijk een verdieping lager. Voorheen werd het huis door de moeder van Ronald bewoond, maar toen zij met haar partner een nieuw huis kocht op Walcheren, wist het stel al snel dat dit hun nieuwe woning moest worden. “Het toevoegen van meer licht en sfeer stond bovenaan het wensenlijstje, want het was een hele donkere woning”, vertelt Lilian terwijl ze knuffelt met haar zoontje Sven. In de woonkamer worden openslaande tuindeuren geplaatst en op de bovenverdieping een lichtkoepel, wat direct de hele woning verlicht. De muren worden gestuct en voorzien van prachtige warme kleuren als brique en olijfgroen en door het hele huis worden nieuwe vloeren gelegd.

Boven het keukenblok hangt een bijzonder item, een zogenaamde Nixie klok. Deze klok bestaat uit glazen tubes met neongas met daarachter elektroden die de cijfers vormen. Deze tubes werden vroeger gebruikt in rekenmachines en beeldbuizen. De klok kan als verloren worden beschouwd als het gas op is.

Lilian zit graag met vrienden, familie of klanten aan de door Ronald vervaardigde tafel

Alles is met zorg samengesteld en tot in detail uitgedacht. “Daar gaan de nodige discussies en afwegingen aan vooraf. Vrienden en familie zijn vaak verbaasd over het feit dat veel ideeën van Ronald komen, aangezien zij mij als de creatieveling zien. We komen er eigenlijk altijd wel samen uit al hebben we een totaal verschillende stijl. Ronald houdt van strak en modern met veel technische snufjes en ik heb een grote liefde voor Oosterse sferen en vintage. Onze gezamenlijke stijl is daar waar beiden stijlen elkaar overlappen en dat zie je terug in onze woning.”

“We wisten van te voren niet of we een jongetje of meisje zouden krijgen, dus zonnig geel leek ons een mooie kleur voor de babykamer. Maar zo iets eenvoudigs als de juiste kleur kiezen, bleek voor ons zeer lastig. Wij zijn behoorlijk kritisch.”

Een favoriete ruimte heeft het stel niet. Alle ruimtes hebben hun eigen charme en sfeer. “Als er klanten over de vloer komen zit ik vaak in de keuken en niet in mijn studio, al moet ik zeggen dat dit ook een fijne lichte ruimte is.”

Toen Lilian hoorde dat ze in blijde verwachting was, besloot ze haar studio van de begane grond naar de zolderverdieping te verplaatsen. De voormalige studio werd omgetoverd tot een fris en sfeervol geel met wit kamertje. “We zijn behoorlijk kritisch met het bepalen van de juiste kleur geel. We hadden beiden iets in ons hoofd, maar het bleek toch best lastig te zijn om precies deze kleur te vinden.’’ De gipsplaten van het plafond van de nieuwe studio zijn verwijderd en toen kwamen de authentieke balken tevoorschijn. Deze werden compleet gezandstraald. “Wat een vreselijke klus was dat’’, verzucht Lilian, ‘’maar ik ben echt heel blij met het resultaat!’’

In dit bijzondere dijkhuis ligt de woonkamer beneden. “Toen we hier kwamen wonen, was dit een hele donkere ruimte. Door de openslaande deuren is het direct een stuk lichter. Ronald heeft een koof gemaakt met sfeerverlichting om de ruimte in zijn geheel nog gezelliger te maken.”

Er zijn niet veel items in het huis waar we erg aan gehecht zijn, maar de zwarte SMEG koelkast zou ik niet meer willen missen. Tijdens mijn studie was ik voor het eerst op de Woonbeurs (tegenwoordig de VT wonen & design beurs) in Amsterdam en toen werd ik op slag verliefd deze koelkasten, die ik nog nooit eerder had gezien. Ik ben er nog iedere dag blij mee!”

Lilian is grafisch ontwerper en heeft een studio aan huis. Toen ze hoorde dat ze zwanger was heeft ze haar voormalige studio verplaatst naar de zolderverdieping, zodat de babykamer naast hun eigen slaapkamer ligt.

De studio is een lichte en frisse ruimte geworden. “Tegen het plafond waren gipsplaten geschroefd. Deze hebben we verwijderd en de balken die tevoorschijn kwamen zijn gezandstraald, zodat hun oorspronkelijke kleur zichtbaar werd.”

“Het huis is helemaal af sinds de komst van Sven, maar er blijven altijd kleine dingen die we willen veranderen, zoals een nieuwe kleur op de muur of een mooi karpet voor in de zithoek beneden. Onlangs hebben we ook Philips Hue spotjes geïnstalleerd, iets waar vooral Ronald heel gelukkig van wordt,” vertelt Lilian lachend. “Zo blijven we altijd met het interieur bezig. Daar waar we meer sfeer kunnen toevoegen doen we dat.”

Lilian heeft een grote liefde voor vintage items. Deze oude typemachine heeft een mooie plek gekregen in de nieuwe studio.


Machteld | 01-06-2018 | TMC Goes


TMC topmerken

TMC Goes
Marconistraat 13 , Wonen 4461 HH Goes info@tmcwonen.nl 0113-224102
TMC WoonWenz
Marconistraat 15-15b , Wonen 4461 HH Goes tmcwoonwenz@tmcwonen.nl 0113-224114
TMC Bergen op Zoom
v. Konijnenburgweg 13 , Wonen 4461 HK Bergen op Zoom tmcbergenopzoom@tmcwonen.nl 0113-224114
TMC Kruiningen
Zandweg 1B , Wonen 4416 NA Kruiningen tmckruiningen@tmcwonen.nl 0113-382626
TMC Logistiek/Planning
Scottweg 14 , Wonen 4462 GS Goes info@tmcwonen.nl 0113-224122