Een kloddertje verf hier! Een kloddertje verf daar!

Daar zit je dan, met je oude erfstuk van overgroot oma. Vintage is hip, maar dit kastje is toch wel erg oubollig… Weg doen wil je niet, maar op zolder zetten is ook zo zonde.

En toen was er KRIJTVERF! De uitkomst voor alles wat je niet weg wilt doen maar eigenlijk niet mooi vindt om nog weg te zetten. Deze magische kleurrijke substantie zorgt dat alles weer bij je interieur past. En ben je de kleur beu? Dan begin je toch opnieuw.

Maar hoe werkt dat nou, hoe doe je dat?

Stap 1. Ontvetten

Stap 2. Schuren

Stap 3. Primer / grondverf (let op! Waterbasis!)

Stap 4. … kijk maar …

Hoezo kijk maar?!

Krijtverf kan je op veel verschillende manieren aanbrengen. Het meest gebruikte is een kwast of blokkast. Hiermee kun je de meeste strepen krijgen voor een landelijk en zacht effect. Zoals wij hieronder hebben gedaan kun je hem daarna nog afwerken met een was. Wij hebben een zwarte vernis was gebruikt zodat de kleur dieper wordt. Dit zorgt ook voor extra bescherming van de krijtverf.

Wil je extra diepte? Zet de eerste laag verdund op met ongeveer 15% water, de tweede laag kun je dan weer wat dikker opzetten maar dan wel met links en rechts wat open gelaten plekken. Je kunt ook met twee kleuren werken door ze als het ware om en om op te zetten.

Je kunt ook kleuren opbouwen. Nadat je de primer hebt aangebracht, deze droog is, kun je verschillende kleuren over elkaar heen zetten. Vervolgens kun je de randen van het meubel of object opschuren. De onderste lagen komen dan weer tevoorschijn voor een bladderend effect. Wil je echt dat het oud en versleten lijkt? Dan kun je nog even met de staalborstel aan de gang gaan.

Wil je liever beginnen met wat kleins en hoeft het niet al te veel op te vallen? Fotolijstjes zijn ook erg geschikt om wat kleur accenten in huis aan te brengen. Maar je kunt ze ook als reliëf gebruiken op de muur om je foto’s er uit te laten springen.

Wellicht heb je ook al eens het woord kalkverf horen vallen. Ook dat kan gebruikt worden op meubels. Echter is kalkverf poreuzer als krijtverf en kan dus wat minder hebben als het om stoten gaat. Ook tegen water is het niet altijd bestand als je de salontafel aanpakt of de muren in het toilet of keuken. Het is dan ook aan te raden om een transparante lak of vernis te gebruiken. Bij krijtverf is dit overigens geen overbodige stap in het pimpen van je meubels. Het zorgt ervoor dat de verf bij elkaar blijft en afwasbaar is en je dus nog langer plezier hebt van je zelf gemaakte meubel.

Vind je de uitstraling van kalkverf mooier? Dan is het ook leuk om een muur met dit type verf te behandelen. Ook hier zijn weer veel verschillende technieken voor. Je kunt zoals bij de krijtverf in lagen werken en de verf verdunnen en in banen opzetten. Maar dit kan ook in halve maantjes worden aangebracht. Eventueel kun je een klein beetje lichte of donkere pigmenten toevoegen in je verf voor wat extra diepte in je kleur.

Krijt- en kalkverf is dus eigenlijk kliederen voor volwassenen. En je kan het eigenlijk nooit echt fout doen. Zorg er dan ook voor dat je het eerst test om te kijken wat je een mooi effect vindt en of je de techniek te pakken hebt. Wil je meer uitleg over technieken, afwerkingen of andere producten om je meubels nieuw leven in te blazen, zoals lakken, beitsen en was? Kom dan naar TMC Bergen op Zoom of TMC Goes en houd de Facebookpagina in de gaten voor workshops!


Anouk | 15-02-2018 | TMC Bergen op Zoom

TMC topmerken

TMC Goes
Marconistraat 13 , Wonen 4461 HH Goes info@tmcwonen.nl 0113-224102
TMC WoonWenz
Marconistraat 15-15b , Wonen 4461 HH Goes tmcwoonwenz@tmcwonen.nl 0113-224114
TMC Bergen op Zoom
v. Konijnenburgweg 13 , Wonen 4461 HK Bergen op Zoom tmcbergenopzoom@tmcwonen.nl 0113-224114
TMC Kruiningen
Zandweg 1B , Wonen 4416 NA Kruiningen tmckruiningen@tmcwonen.nl 0113-382626
TMC Logistiek/Planning
Scottweg 14 , Wonen 4462 GS Goes info@tmcwonen.nl 0113-224122