Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Over de kleur van het jaar 2020

Lees meer over de kleurtrends van 2024 of laat je inspireren door woontrends van 2024.

Naar aanleiding van een wereldwijd trendonderzoek (Colourfutures van AkzoNobel) wordt ieder jaar ‘de kleur van het jaar’ uitgeroepen. Uit het onderzoek naar de kleur van het jaar 2020 bleek dat men op zoek is naar een antwoord op de vraag: ‘Wat maakt ons menselijk?’ Er is behoefte aan licht en duidelijkheid, aan positieve connecties en relaties in de echte wereld in een tijd van digitalisering.

Kleurexpert Heleen van Gent legt uit: ‘Wat maakt ons nu écht menselijk? We kijken naar onze waarden en nemen ons bestaan onder de loep. Een nieuw decennium start en het wordt tijd om onze horizon te verbreden. We willen voor onszelf zorgen, maar ook voor elkaar. We willen leren van ons erfgoed en verloren vaardigheden herontdekken. Dit alles gaan we met eerbied en verwondering tegemoet, zoals we dat doen bij een prachtige zonsopgang.’ Heleen vervolgt: ‘Dit alles vertaalt zich naar een interieur waar we kunnen reflecteren, waar we kunnen zorgen, onze creativiteit vrij spel geven en waar we ons omringen met de natuur. In 2020 geven we ons thuis een menselijk gevoel.’

Veelzijdige kleur voor je interieur

Tranquil Dawn is een lichte groengrijze tint met een blauwe ondertoon. De kleur past zich aan afhankelijk waarmee deze wordt gecombineerd en hoe de lichtval is. De naam verwijst naar de zonsopgang en het licht wat daarmee gepaard gaat. De kleurschakeringen die je daarin ziet, zie je ook in Tranquil Dawn. De kleur voelt helder aan en straalt licht uit. Deze interieurkleur is op vele manieren te gebruiken, in een vol vlak, maar ook voor accenten tussen vollere kleuren in leent de kleur zich goed uit. Het is tevens een kleur die perfect is toe te passen op het plafond.

Trendkleur Tranquil Dawn combineren

Zoals elk jaar biedt Flexa ook een hoop inspiratie voor het gebruik van de trendkleur in je interieur. In totaal zijn er voor 2020 4 kleurpaletten: ‘A home for creativity’, ‘A home for care’, ‘A home for play’ en ‘A home for meaning’. Het lichte van Tranquil Dawn zorgt ervoor dat de kleur in alle 4 de trendpaletten op verschillende manieren een rol speelt. De manier van toepassen is maar net waar de bewoner voor staat, wat men voelt en hoe men wil leven. Elk palet bestaat uit verschillende kleuren die makkelijk combineren in elke woonstijl.’

‘A home for creativity’
Het oude en nieuwe gaan hand in hand en maken dit interieur eclectisch met een creatieve uitwerking. Het palet versterkt dit gevoel en omarmt je met warme, rijke, volle tinten die teruggrijpen naar het verleden zoals oker, petrol, groen en bordeaux. Tranquil Dawn en Cosmic Glory brengen verlichting in dit palet. In deze trend wordt gebruikt gemaakt van hout, bloemen(print), keramiek, geprinte katoenen en gebreide kleden. De kleuren uit dit palet doen je denken aan de horizon tijdens een warme herfstdag.

‘A home for care’
Deze interieurtrend voelt als een zachte deken mede door het kleurpalet. Het palet bestaat uit pastellen en naturellen met Spiced Honey als warme aanvulling. Qua materialen wordt in dit interieur gebruik gemaakt van blanke houtsoorten, wol en metalen zoals zilver, koper en goud. Dit kleurpalet is te vergelijken met de een nevelige zonsopgang in het voorjaar.

‘A home for play’
Energiek en open zijn woorden die horen bij deze trend. Het gevoel is speels, jong en vitaal. Het kleurpalet bestaat uit een mix van zachte tinten en energieke kleuren zoals een zonnig geel en koraal roden. Geometrisch is een belangrijk patroon binnen ‘play’ en in dit lichte interieur vind je een mix van materialen terug zoals triplex. De kleuren uit dit palet passen bij de horizon van een heldere, zonnige zomerse dag.

‘A home for meaning’
Een minimalistisch maar menselijk gevoel krijg je bij dit interieur. Deze trend creëert een ruimte van comfort met een bijna kloosterachtige kalmte. Het kleurpalet bestaat uit verschillende lichte grijzen met twee zwaardere bijna zwarten. Rechte lijnen en functionele vormen worden aangevuld met tactiele materialen zoals linnen en hout. Dit grijze palet is te vergelijken met de kleurschakeringen van de horizon tijdens een heldere winterdag.

Wil je in jouw interieur aan de slag met ‘de kleur van het jaar 2020’? We helpen je graag met ons gratis interieuradvies! Kom eens langs in de winkel of maak alvast een afspraak. Tot snel!