Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Ontstaan van de woontrends

Lees meer over de woontrends van 2024 of laat je inspireren door de kleurtrends van 2024.

Ieder jaar worden de nieuwe interieurtrends afgeleid van hetgeen wat speelt in de wereld en binnen de samenleving, de woontrends van 2021 worden ook hierdoor beïnvloed. Door de situatie waar we wereldwijd mee te maken hebben, in de vorm van een pandemie of natuur en milieu, ontstaan er ook economische veranderingen. We krijgen te maken met extreme meningen en uitingen die hiermee gepaard gaan. Hierdoor hebben we behoefte naar het verhaal achter een product. We worden steeds veeleisender en de ‘ik vorm’ staat centraal. Dit betekent ook dat de consument het middelpunt vormt. Anderzijds zijn wij als mensen zwak en kunnen we niet op tegen de veranderingen in het milieu. De toekomst is onzeker en de behoefte naar meer liefde en saamhorigheid is meer dan ooit aanwezig. We kunnen samen werken aan een betere toekomst en duurzaam consumeren en produceren. Al deze herkenbare maatschappelijke aspecten vormen de woontrends voor 2021.

Woontrend 2021 woonkamer
Woontrends 2021

Woontrend 2021 - 'Futuristisch'

Verrassende combinaties van aardse kleuren met pasteltinten en hier en daar een accent neon of metallic. De materialen die hierbij gebruikt worden zijn voornamelijk glad, transparant en glanzend en de patronen minimalistisch in de vorm van een cirkel, druppel of golf. De verbinding met elkaar en de rol van techniek en logistiek binnen het huishouden is onmisbaar geworden. De waarde van de woonruimte wordt onder andere bepaald door de aanwezigheid van oplaadpunten. Binnen deze woontrend voor 2021 staat thuiswerken dan ook centraal. Vanwege het vele videobellen dient de ruimte prikkelvrij en representatief te zijn. Hierdoor zien we een opkomst van bijzondere roomdividers, akoestische wandpanelen en design kantoormeubilair binnen onze leefruimte.

Woontrend 2021 - 'Persoonlijk & eigenzinnig'

De kleurencombinaties zijn krachtig en speels, maar door het toevoegen van pasteltinten niet schreeuwerig. Binnen deze interieurtrend hebben de kleuren de overhand en niet de materialen. Achter de meubels of accessoires zit een verhaal of de producten zijn speciaal voor jou ontworpen. Ook een statement piece in een bijzondere kleur of vorm zien we veel terug. De speelsheid overheerst ook in de decoratie. Denk dan aan droogbloemen met verse bloemen gecombineerd binnen één boeket. De toegepaste materialen zijn sober en voornamelijk van metaal. Grafische patronen overlappen elkaar, waardoor er veel diepte ontstaat in het geheel. Ook het zogenaamde face-line art, een abstracte tekenvorm van gezichten, past perfect binnen deze woontrend voor 2021.

interieurtrends 2021
kleurtrends 2021
interieurkleur
trendy interieur
accessoires trend 2021

Woontrend 2021 - 'Menselijk & sociaal'

De nieuwste woontrend voor komend jaar: menselijk & sociaal. Organische vormen staan centraal en zijn afgeleid van menselijke rondingen. Denk dan aan ribbelstructuren en afgeronde hoeken. Hierdoor krijgt de ruimte of het object een vriendelijke en toegankelijke uitstraling. De toegepaste kleuren verwijzen naar menselijke huidtinten zoals bruin, beige en zalmroze in combinatie met de accentkleur oker of lila. De structuren zijn vaag en vlekkerig en de materialen zowel natuurlijk als kunstmatig en hebben een matte uitstraling. Gastvrijheid staat centraal en de interieurtrends uit de huiselijke leefomgeving vinden ook hun weg in binnen de projectwereld. Gasten moeten zich meer thuisvoelen en dit wordt bereikt door een meer huiselijke sfeer neer te zetten binnen hotels en restaurants. Gezelligheid en een authentiek karakter is net zo belangrijk als het eten, muziek en de verlichting. Waar een hotelkamer voorheen slechts een ruimte was voor een paar nachten, wordt deze steeds belangrijker als werk,- of leefomgeving voor een project.

Woontrend 2021 - 'Duurzaamheid & bewustwording'

Aardse kleuren worden versterkt door geelgroene tinten, zoals olijf of mos. Dit geeft zowel een natuurlijke als een stoere industriële uitstraling. De cirkel staat opnieuw centraal en staat symbool voor het circulair produceren. Het is bijna een must geworden voor fabrikanten om uit restafval nieuwe producten te maken. Binnen deze woontrend zien we vooral de toepassing van natuurlijke materialen als steen, hout en textiel. Onze meubelstoffeerderij in Zeeland is daar een voorbeeld van. Daar geven we oude meubelen een tweede leven.

Daarnaast herkennen we veel vlekpatronen die verwijzen naar schimmels. Binnen en buiten komen samen en de tuin wordt aangekleed als volwaardige leefruimte met meubels en accessoires van goede kwaliteit. Deze moeten zowel binnen als buiten toegepast kunnen worden, waardoor er geen verschil meer te zien is tussen indoor en outdoor. Aan de andere kant zien we veel plantengebruik binnenshuis. Zelfs complete plantenborders zijn niet langer enkel geschikt voor buiten, maar worden onderdeel van ons interieur.

Wil je nou nog meer wooninspiratie? Lees onze blogs en bekijk onze inspiratievideo’s voor meer interieurtrends. Bedankt voor het lezen van de blog over woontrends 2021!

Bekijk ook de woontrends van 2024 of laat je inspireren door de kleurtrends van 2024 of de behangtrends van 2023.