Een interieur wordt persoonlijker en spannender door de zintuigen actief en bewust te prikkelen. We laten de omgeving inspelen op onze emoties, waardoor uiteindelijk het gevoel van ‘thuiskomen’ ontstaat. Alle vijf de zintuigen komen op een eigen manier aan bod en door een balans te vinden tussen zien, horen, voelen, ruiken en proeven creëren we een fijne woonomgeving.
Beleving van licht
Het oog is een zintuig wat beelden doorgeeft aan de hersenen. De lichtprikkels vallen het oog binnen en worden omgezet naar herkenbare beelden. In het interieur is het fenomeen zien het eerste waar je aan denkt als het gaat over de beleving van een ruimte. Maar ook het licht zelf is een verschijnsel waar we sfeer mee kunnen creëren. Denk dan aan lichtinval vanaf buiten of sfeerverlichting binnen.
Het zonlicht kunnen we weren met goede buitenzonwering in de vorm van screens, rolluiken of zonneschermen. Maar ook binnen kunnen we hiermee aan de slag. Door het gebruik van mooie producten als duettes gemaakt van zachte semi transparante stoffen of horizontale jaloezieën kan het licht gefilterd worden op een manier die passend is bij onze stemming of activiteit.
Verlichting in de ruimte kan functioneel zijn of juist meer bijdragen aan de sfeer. Bij het lezen van een boek, het spelen van een spelletje of tijdens het studeren heeft het blauwe licht een functionele rol. Maar als we met vrienden dineren of juist lekker willen ontspannen is warme gele dimbare sfeerverlichting belangrijk.
Beleving van akoestiek en muziek
We hebben een complexe relatie met geluiden om ons heen. Aan de ene kant is het een overlevingsfactor voor naderend gevaar en aan de andere kant moeten we nuttige geluiden filteren aangezien we een selectie moeten maken. Door de constante inspanning van ons gehoor is een overvloed aan geluid heel vermoeiend en kan het zelfs tot stress leiden.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om het geluid te reduceren en bewust bezig te zijn met het verbeteren van de akoestiek. Vlakke oppervlaktes en gladde materialen absorberen geluid heel slecht. Steeds meer mensen beseffen dat strak gestucte wanden en harde pvc vloeren niet voldoende geluid opnemen. Met (akoestisch) behang, rijke gevoerde gordijnstoffen en de toevoeging van een vloerkleed maak je de ruimte en dus de totale woonbeleving veel aangenamer.
Als de akoestiek uiteindelijk in orde is, kan fijne muziek de beleving van de woonomgeving nog meer versterken. Zo dragen geluiden afkomstig uit de natuur bij aan een ontspannen gevoel en is deze muziek erg geschikt voor bad,- en slaapkamers. Maar ook muziek wat past bij jouw persoonlijke voorkeur maakt het huis jouw ‘thuis’’. Omdat er in muziek heel veel gevoel verscholen ligt brengt het je vaak terug naar momenten die je eerder hebt beleefd of die herkenbaar zijn.
Beleving van structuren en materialen
Onze huid heeft het vermogen om dingen te kunnen voelen. Hierdoor krijgen we informatie over de vorm, textuur, temperatuur en zelfs beweging (denk aan een luchtstroom) van objecten die we aanraken. Zo ook in ons interieur.
Door te spelen met verschillende structuren en materialen ontstaat er een gelaagdheid, wat het interieur spannender en aantrekkelijker maakt. Maar ook de tegenstellingen dragen hieraan bij. Zo is het heel aangenaam om een harde houten vloer te combineren met een warm en wollig vloerkleed. Aluminium jaloezieën komen minder hard over door er sfeervolle zachte gordijnen aan toe te voegen. Ook in de wandbekleding worden verschillende structuren en verschillende materialen toegepast. Zo heeft het merk Arte prachtige 3D wandpanelen gemaakt van zachte materialen, wat heel mooi combineert met een rustig en glad behang. Door deze tegenstellingen op te zoeken ontstaat er diepte en spanning in de woonomgeving.
Beleving van geur
Het gebied in de hersenen waar we geur verwerken is dezelfde plek waar emoties worden verwerkt. Hierdoor is het reukvermogen nog meer met emoties verbonden dan de andere vier zintuigen. Geuren kunnen sterke associaties oproepen met herinneringen. Los van de herinneringen ontstaat er ook een algemeen gevoel zoals rust en ontspanning, vreugde of geluk. Verschillende herkenbare geuren roepen deze gevoelens bij ons op. Door de geuren toe te passen in een ruimte door middel van kaarsen of diffusers creëren we zelf deze emoties. Zo associëren we geuren van ceder en eikenhout met rust, luxe en thuiskomen en zijn ze goed toepasbaar in ruimtes als de hal of woonkamer. Munt en kaneel verhogen de productiviteit en concentratie en zijn hierdoor uitermate geschikt voor een werkkamer. Geuren als vanille en karamel roepen een gevoel van loomheid op en de geur van citrusfruit associëren we met gewassen linnengoed en passen we toe in relaxruimtes of de slaapkamer.
Beleving van ‘sfeer proeven’
Door alle eerder genoemde zintuigen te prikkelen in het interieur ontstaat er een fijne sfeer die eraan bijdraagt dat je graag in deze ruimte verblijft. Als er een goede balans is tussen alle zintuigelijke belevingen is het ultieme woonplezier bereikt.