Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Kleur in het interieur kan op verschillende manieren toegepast worden: op de wanden, of door bloemen en planten toe te passen. Wat is het effect van kleur in een ruimte en hoe pakken we het precies aan?

Lichte kleuren

Allereerst is het belangrijk om na te denken over hetgeen je wilt bereiken. Heeft de kamer meer sfeer nodig of is het doel de ruimte optisch te vergroten, verhogen, verbreden of verdiepen? Lichte kleuren maken de kamer groter en frisser, maar er bestaat een kans dat het nog wat kil oogt. Indien er lichte kleuren worden toegepast, kies dan  eens voor zachte zand,- en beigetinten in plaats van wit en schilder alle wanden in dezelfde kleur. Op deze manier creëer je een geborgen gevoel en haal je het kille effect weg. De accessoires en aankleding zoals de vloer en raambekleding kunnen licht van kleur zijn, maar door te spelen met diverse structuren en tinten, het bekende ton sur ton effect, creëer je een gelaagdheid waardoor er automatisch meer sfeer en gezelligheid ontstaat.

Basiskleur

Indien er wél wat meer kleur toegevoegd mag worden, zorg dan altijd dat er een balans ontstaat. Zo kun je één basiskleur kiezen die je in zestig procent van de volledige ruimte toepast. Gebruik een kleurnuance van de basiskleur voor de rest van de ruimte. Om het geheel wat speelser te maken is het raadzaam om één of twee accentkleuren toe te voegen. Deze vaak wat meer sprekende kleur gebruik je in de accessoires, deuren en kozijnen of andere details. Uiteraard zijn er geen vaste regels en laat vooral je creatieve geest de vrije loop, maar mocht je een beetje houvast nodig hebben dan kan zo’n verdeling wel prettig zijn om mee aan de slag te gaan.

Basiskleuren In Een Interieur
Sprekende Kleur
Balans In Interieur
Accentkleuren

Ruimte optisch veranderen

Om een ruimte zo optisch te veranderen kun je met de toepassing van kleur een groots effect bereiken. Het plafond kan optisch verhoogd worden door deze in een lichtere kleur dan de wanden te schilderen. De ruimte kan ook dieper of breder lijken dan deze werkelijk is. Om het diepte effect te vergroten is het raadzaam om de wanden links en rechts lichter te schilderen dan het plafond en de achterwand. De kamer lijkt juist breder als de achterwand donkerder is dan de overige wanden en het plafond. Velen van onze zijn ook op zoek naar meer sfeer in een ruimte. Door alle wanden inclusief het plafond in één kleur te schilderen ontstaat het gevoel van warmte en geborgenheid.

Kleurinspiratie

Nu bekend is hoe kleuren toegepast kunnen worden dienst de volgende vraag zich aan. Welke kies ik dan? Verdiep je in het effect van kleuren op je gemoedstoestand. Deze hebben hier zeker effect op, maar vaak is dit onbewust. Zo kan een ruimte door de toepassing van bepaalde kleuren het gevoel van het gevoel van gezelligheid en energie of juist rust en geborgenheid oproepen. Kleurinspiratie is overal om ons heen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan architectuur, kunst, natuur en mode. Maak foto’s van dingen die je inspireren onderweg, maak een kleurenbord op Pinterest of scheur mooie afbeeldingen uit tijdschriften. Als laatst is het belangrijk om altijd je gevoel te volgen. Natuurlijk mag je geïnspireerd raken of out of the box denken door de trends, maar kies altijd voor iets wat dicht bij je persoonlijkheid ligt. Trends zijn vluchtig en gaan weer voorbij. Als je een kleurenpalet kiest wat je steeds opnieuw aanspreekt zal het gevoel van thuiskomen compleet zijn.

Inspiratie Opdoen
Kleuren combineren
Kracht Van Kleur In Interieur
Verfstalen

Meer weten over de kracht van kleur?

Wil je meer weten over de kracht van kleur of meer inspiratie opdoen? Bezoek dan onze woonwinkels in GoesKruiningen of Bergen op Zoom. Onze adviseurs vertellen je graag alles over de kracht van kleur in jou interieur!