Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Bedenk allereerst welke functies de ruimte moet vervullen en met welke gebruikers er rekening gehouden dient te worden. Woon je alleen, met een partner of zijn er ook kinderen aanwezig? Hou je van lange avonden tafelen met vrienden en familie of gaat je voorkeur uit naar bankhangen voor de televisie? Wellicht oefen je een hobby uit waar rekening mee gehouden dient te worden of lees je graag een boek bij daglicht? Al dit soort dagelijkse bezigheden zijn belangrijk mee te nemen in je uiteindelijke ontwerp en indeling van de ruimte. Probeer ook vooruit te denken en niet in losse verbouwingen of indelingen van de ruimtes. We kiezen vaak voor een uitbouw van een kleine woonkamer, maar laten verder alles in tact. Dit kan betekenen dat de keuken naar verhouding heel klein oogt en te veel in een hoek is weggestopt. Als je in functies denkt is het ook verstandig alvast rekening te houden met de lichtpunten, stopcontacten, bergruimte, lichtinval en gewenste privacy. Al deze elementen neem je mee bij het tekenen van de plattegrond.

Plattegrond Vlekkenplan
Plattegrond Tekening

Plattegrond

Nu is het moment aangebroken om een plattegrond van de ruimte op schaal te tekenen. Dit kan handmatig of met een tekenprogramma op de computer. Teken een vlekkenplan in op deze plattegrond om de plaats van grote items alvast te bepalen. Het is verstandig om van groot naar klein te werken. Deel eerst de grote én belangrijke meubels in en ga daarna inzoomen op de details.
Door middel van dit vlekkenplan is het ook mogelijk een logische looproute te bepalen. Op deze manier zie je direct of er geen items op een onlogische plek zijn ingedeeld. Vergeet ook niet de vaste elementen in te tekenen. Voorbeelden hiervan zijn haarden, trappen, zitkuilen of inbouwkasten.

Gebruik voor de indeling van de meubels een transparant vel om over je plattegrond te leggen óf teken je meubels op schaal en knip deze uit. Zo kun je makkelijk met de indeling spelen en is het niet nodig de plattegrond iedere keer opnieuw uit te werken. Uiteraard is deze tip enkel van toepassing op tekeningen die met de hand getekend worden. Indien je een computerprogramma gebruikt, werk dan in lagen om de originele plattegrond te behouden.

Robuuste Meubelen
Lichte Accenten

Ben je van plan alle meubels nieuw aan te schaffen of zijn er ook bestaande items die in het plan opgenomen moeten worden? De bestaande items kunnen ingedeeld worden, zodat je vanzelf ziet welke grote meubelstukken er nog ontbreken en waar deze nieuwe meubels aan moeten voldoen wat betreft de maatvoering en vormgeving. Dit laatste is uiteindelijk net zo belangrijk als de maat van het meubel. Mocht het zo zijn dat veel bestaande meubels robuust zijn en eventueel zwaar ogen, dan is het belangrijk om voor de nieuwe meubels luchtige items te kiezen. Denk dan aan meubilair op pootjes van lichte of eventuele transparante materialen om het geheel weer in balans te brengen. Als alles ingedeeld is kun je ook bepalen of er mogelijk behoefte is aan maatwerk.

In vierkante ruimtes hebben we al snel de neiging om alle meubels langs de wanden te plaatsen. Daardoor benutten we de mooie ruimte niet volledig. Probeer eens ronde vormen toe te voegen om de harde lijnen te verzachten en de meubels meer vrij in de ruimte te plaatsen. Een ronde of ovale tafel óf een vloerkleed in een organische vorm zijn mooie voorbeelden om mee aan de slag te gaan. Het is ook mogelijk om te werken met modulaire meubels of roomdividers. Op deze manier zal de ruimte al snel speelser en sfeervoller aanvoelen.

Inmiddels heb je wat tips om aan de slag te kunnen. Mocht er toch behoefte zijn aan een meer professionele blik van een deskundige, dan kan je altijd terecht in één van onze woonwinkels voor een advies op maat. Onze interieuradviseurs kunnen zowel een 2D als 3D tekening voor je maken. Breng een bezoek aan één van onze winkels voor meer informatie.