Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Een echo in huis verminderd het wooncomfort. Een slechte akoestiek tijdens gezellige momenten leidt tot lawaai, communicatieproblemen en verstoring. Overstemming of fluisteren om geluid te minimaliseren zijn niet wenselijk, vooral als anderen rusten.

De radicale oplossing is schuimbekleding, maar dit past niet binnen een elegant interieur. We bieden daarom stijlvolle alternatieven.

Galm in huis ontstaat doordat geluidsgolven tegen kale en harde wanden, vloer en plafond botsen en weer terugkeren, wat echo’s veroorzaakt. Toevoegen van items aan de ruimte minimaliseert galmen, maar demping hangt af van vormen en materialen.

4 tips om de akoestiek te verbeteren in een huis

De 4 verschillende tips voor de verbetering van de akoestiek in een huis:

Akoestische vormen bij een bank
Stoffen akoestische bank

Vormen

Door gebruik te maken van meubels zorg je dat de geluidsgolven kunnen breken op objecten. Een bank, eettafel, salontafel etc. Is een goed begin. Maar kijk ook eens naar de vormen van deze meubels. Nu zal een ronde tafel niet zorgen voor een betere akoestiek dan een rechte tafel. Maar een bank die wat voller is van model weer wel. Een ruimere armleuningen en een hoge rug kunnen meer geluidsgolven breken dan een strakke lage bank. Dit werkt ook zo met eetkamer stoelen.

Je hoeft het niet alleen bij akoestische meubels te houden. Planten doen ook veel voor de akoestiek, de verschillende dieptes en vormen van het blad zorgen ook dat geluidsgolven breken. Dat wordt een dagje shoppen in het tuincentrum!

Akoestische materialen in de woonkamer

Akoestisch materiaal

Verschillende materialen geven diepte aan je interieur. Een interieur met marmeren vloer en glazen tafels met lederen stoelen is vaak wat kil, het zijn immers harde materialen. Combineer dit met een mooi, vol gordijn en je zorgt gelijk voor meer zachtheid in het interieur. En raad eens… Dat doet het ook voor je akoestiek. Stof is een dempend materiaal dat er voor zorgt dat het harde randje verdwijnt in je geluid. Trek dit ook zeker door op je vloer door met een kleed te werken. Maar let op! Ook hier is vorm belangrijk. Kies je voor een heel plat tapijt, dan zullen de golven minder breken dat een hoogpolig tapijt omdat er meer textuur en dus vorm in zit.

Akoestiek Duette shades

Akoestische raambekleding

Is je woning voorzien van de mooiste gordijnen, het hoogste tapijt en de beste bank. En het galmt nog steeds? Geen probleem, er is nog meer mogelijk.
Duettes en Plisse gordijnen hebben een zigzaggende stof. En je raad het al, door deze vorm worden de geluidsgolven gebroken en zorgen dus voor hele goede demping. Dus heb je een grote raampartij waardoor het galmt. Neem zeker de moeite om naar dit type raamdecoratie te kijken.

 

Akoestische wandbekleding

Akoestisch behang

Door de ontwikkelingen in de behangwereld, is er tegenwoordig foam wandbekleding om de wanden mee te decoreren. Deze heb je in allerlei kleuren, prints en maten. Arte heeft bijvoorbeeld prachtige akoestische foam die met klassieke sierlijsten een echte eyecatcher vormen. Maar ook complete bamboe en palmbladeren zijn in deze uitvoering te krijgen. Niet alleen decoratief en aaibaar, maar dus ook geluiddempend.

Mag het wat natuurlijker? Dan is kurk ook altijd een goed idee. En gelukkig is die er niet alleen meer in de saaie schoolprikbord versie, maar in allerlei patronen. Wil je het liever wat rustiger op de muur? Dat kan ook. Er is ook speciaal overschilderbaar behang dat de akoestiek verbeterd. Leuk om er daarna weer kunstwerken aan op te hangen.

Persoonlijk advies

Wil je meer inspiratie? Bekijk ook de woontrends die wij voorzien voor 2024.

Heb je een slechte akoestiek, dan hoef je dus echt niet naar saaie oplossingen te kijken. Door de juiste combi te maken in vorm en materiaal, kun je als nog een stijlvol interieur maken. En kom je er niet uit? Dan staan onze adviseurs voor je klaar om verder te helpen!

Bezoek onze woonwinkels voor meer inspiratie

In onze winkels laten we graag onze inspireerde collecties zien