Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice
Groen in huis trend 2023
Woontrends 2023 groen in huis

Woontrends 2023

Bekijk ook de woontrends van 2024.

Na een periode waarin we voornamelijk binnen geleefd hebben door de pandemie, verlangen we meer dan ooit naar frisse lucht en het buitenleven. We hebben sterk de behoefte aan vrijheid en ruimte om te ademen. Planten en bloemen geven ons energie en zullen centraal staan in het interieur. Binnen en buiten zijn niet langer twee verschillende leefruimtes, maar worden samengetrokken tot één. Sinds de komst van de pandemie hebben we ook meer behoefte aan zelfvoorzienend leven, dus ook een moestuin mag niet langer ontbreken.

Anderzijds hebben we de afgelopen jaren veel tijd gehad om ons interieur aandachtig te bestuderen. We zien al snel dat niet alles even functioneel of comfortabel is ingericht. We zullen meer geld uitgeven aan kwaliteitsproducten en materialen met een langere levensduur.

2023 woontrends vintage
Vintage Woontrends 2023

Duurzaamheid komt ook op een andere manier inzetten. Zo zien we dat de vraag naar exclusieve vintage items groeit, wat ook weer terugkomt in de woontrends van 2023. De meubelen vertellen een verhaal, hebben charisma en ieder item is uniek. Op deze manier creëer je een persoonlijk interieur. Het geeft ons ook meer voldoening om op jacht te gaan naar zo’n item in plaats van met één druk op de knop een product in een webshop te bestellen.

Classic color chique

In de woontrends van 2023 zien we op het gebied van verf ook uitgesproken interieurtrends. Een witte muur is niet langer acceptabel. We creëren sfeervolle hoeken, door de kleur van de muur door te trekken in het plafond. Op deze manier ontstaat er een vorm van geborgenheid. Ook de kozijnen en deuren worden niet in de standaard RAL-kleuren als wit en antraciet geschilderd, maar krijgen een bijzondere accentkleur of een tint donkerder dan de wand waardoor er een ton sur ton effect ontstaat. Op de wanden zien we artistieke uitingen in de vorm van scherpe lijnen, geometrische vormen en cirkels. Nieuwsgierig naar de trends voor op de muur? Wij voorzien 4 behang trends voor 2023 en we hebben voor jou ook de kleurtrend voor 2024 op een rij gezet.

5 interieurtrends

Voor de woontrends van 2023 kunnen we vijf verschillende woonstijlen herkennen:

  • Scandinavisch
  • Minimalistisch modern
  • Bohemian
  • Maritiem
  • Art Deco
Woontrend 2023 Scandinavisch

Eenvoud & minimalistisch

Woontrend 2023: Scandinavisch

Deze woontrend is al jaren populair en is ook voor het komend jaar nog steeds trending. Een Scandinavisch interieur is luchtig, licht en tijdloos. De sfeer straalt rust en harmonie uit en het motto ‘Form Follows Function’ staat centraal. Het meubilair is comfortabel en minimalistisch van vorm en gemaakt van beuken of essenhout in combinatie met zachte textielsoorten. De trend is te herkennen aan de harmonie in de basiselementen en in het gebruik van kleur. Er worden veel zachte en frisse tinten toegepast, omdat de behoefte naar licht groot is door de donkere winterperiode in het Noorden.

Woontrend 2023 Minimalistisch modern

Strak & ingetogen kleuren

Woontrend 2023: Minimalistisch modern

De moderne minimalistische stijl is er één van alle tijden. De vormen zijn strak, de materialen sober en de kleuren ingetogen. Functionaliteit en comfort zijn de belangrijkste kernwaarden. In de afgelopen jaren is onze behoefte naar deze kernwaarden erg gestegen. We zijn op zoek naar ‘slow living’ en een veilige thuishaven waarin we minder stress ervaren en ons kunnen ontdoen van alle prikkels waar we de hele dag mee worden geconfronteerd. We zullen de komende jaren steeds minder vaak ‘niet noodzakelijke’ buitenlandse reizen schrappen en ook het reizen naar kantoor zal vervangen worden door het thuiswerken. De thuiswerkplek zal hierdoor een steeds dominantere rol gaan spelen binnen het interieur.

Woontrend 2023 Maritiem

Artistieke stijl

Woontrend 2023: Bohemian

Een andere trend is de woonstijl Boho, oftewel Bohemian. Een artistieke stijl met een knipoog en te herkennen aan de mix van kleuren en verschillende typen meubels. Boho kent twee uitvoeringen. Kleurrijk zoals net beschreven of juist heel esthetisch en elegant met naturel tinten, warme houtsoorten met een rode ondertoon en ton sur ton effecten. Daarnaast is de trend te herkennen aan het gebruik van natuurlijke elementen afkomstig uit exotische oorden. Denk dan aan houten ornamenten, franjes, diermotieven, schelpen en veren. Deze elementen zien we ook terug in wandbekleding zoals behang van boomschors of fineer en wandpanelen van kokosnoten of verschillende soorten hout. Ook planten als de vijg, olijf, cactus, monstera of bananenplant mag niet ontbreken binnen deze trend.

Woontrend 2023 Bohemian

Houten Elementen

Woontrend 2023: Maritiem

Deze woonstijl zal voor velen tot de verbeelding spreken. Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten. Op de wand worden panelen toegepast met mossels of andere schelpsoorten.

Woontrend 2023 Art Deco

Klassieke elementen & rijke kleuren

Woontrend 2023: Art Deco

Binnen deze stijl zien we voornamelijk klassieke elementen van hoge kwaliteit, rijke kleuren als dieppaars en koninklijk blauw én geometrische vormen. Daarnaast zijn weelderige printjes, spiegelende oppervlakken en goud,- en zilveraccenten kenmerkend voor deze stijl. Kies bijvoorbeeld voor designlampen met goudblad. Binnen de Art Deco stroming zien we ook buitenlandse invloeden terug uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Meer interieurtrends?

Kortom 2023 brengt nieuwe interieur trends en dat is fijn want het creëren van een sfeervol interieur zal voor velen van ons steeds belangrijker worden. Wil je meer weten over de interieurtrends of meer inspiratie opdoen? Bezoek dan onze woonwinkels in Goes, Kruiningen of Bergen op Zoom. Onze adviseurs inspireren jou graag op het gebied van de woonstijlen.

Lees meer over de inspirerende woontrends 2024 en bekijk de kleurtrends 2024 of behangtrends van 2023.

Bezoek onze woonwinkels voor nóg meer inspiratie