Contact opnemen Klantenservice
Contact opnemen Klantenservice

Het wordt steeds warmer in Nederland, regelmatig worden er warmterecords gebroken. Voor de ene kan het niet warm genoeg zijn en de ander vind een graadje of 23 genoeg. Mensen die het snel te warm vinden zullen graag de binnentemperatuur op peil willen houden, zodat het huis een koele plek wordt om te werken en te ontspannen. Wij geven 8 praktische tips om de binnentemperatuur onder controle te houden.

8 tips om jouw huis koel te houden

Wij nemen je mee om de binnentemperatuur in jouw huis laag te houden.

  • Maak gebruik van buitenzonwering
  • Het effect van de juiste raamdecoratie
  • Gebruik meer groen
  • Doorluchten
  • Meer ontspannen, minder schoonmaken
  • Gebruik minder apparaten
  • Toepassen van lichte kleuren
  • Isoleren
De warmte weren met rolluiken

Huis koel houden: Maak gebruik van buitenzonwering

Dankzij buitenzonwering kan je warmte en zonlicht buiten houden. Een screen bijvoorbeeld kan tot 90% van de warmte van de zon tegenhouden. Er zijn bepaalde type doeken waarbij je privacy creëert, de zon tegenhoudt, maar ook zicht naar buiten blijft houden.

Is een screen niet voldoende? Overweeg dan rolluiken. Rolluiken houden licht en warmte tegen. Daarnaast bieden rolluiken privacy en zijn inbraakwerend. Let op welke kleur rolluiken je kiest. Donkere kleuren geven een moderne uitstraling, maar nemen warmte op. Bij lichte kleuren word de zon weerkaatst, waardoor er minder warmte word doorgelaten.

Er zijn verschillende soorten buitenzonwering mogelijk om jouw huis koel te houden zoals: markiezen, uitvalschermen etc.

Huis koel houden met de juiste raamdecoratie
Isolerende Duettes

Huis koel houden: Het effect van de juiste raamdecoratie

Het is ook mogelijk, maar minder effectief, om de warmte achter het glas tegen te houden, zodat het minder gemakkelijk de kamer binnen treed. Een goed voorbeeld hiervan zijn Duettes. De honinggraadjes van de Duettes zorgen voor stilstaande lucht dat een isolerende werking creëert. Bij de stoffen zijn er veel mogelijkheden. Hoe dikker de stof, hoe beter de warmte word tegengehouden. Meestal zijn de achterzijde van de Duettes wit. Door de witte kleur wordt de warmte weerkaatst. Voor de binnenzijde van de Duettes kun je alle kleuren kiezen, zodat dit goed past in jouw woonstijl.

Het merk Kvadrat Verosol heeft verschillende producten met een aluminium coating op de achterzijde van hun product. De aluminium coating houdt 80% van de zonnestralen tegen. Zo zijn er rolgordijnen, Duettes en Plissés. Deze producten zijn er in verschillende transparanties, zodat de felle zon wordt gefilterd, maar met behoud van daglicht. Op deze manier houd je de binnentemperatuur onder controle en houd je voldoende daglicht in jouw woonkamer.

Gebruik meer groen, zodat de temperatuur rondom je huis lager wordt

Huis koel houden: Gebruik meer groen

Tegels en bestrating in de tuin houden warmte lang vast. Door deze tegels te vervangen voor gras, struiken en bomen creëer je meer schaduw en word het rondom en in je huis koeler. Gras absorbeert minder warmte waardoor de oppervlakte- en luchttemperatuur zakken. Bomen houden in de zomer het zonlicht tegen, zodat je huis meer in de schaduw staat. In de winter laten deze bomen meer zonlicht door, omdat er dan geen bladeren meer aan hangen.

Denk ook aan het vergroenen van je dak door een sedumdak te plaatsen op je aanbouw of garage. Een normaal zwart dak van bitumen of EPDM kan opwarmen tot 70 graden. Met een groen dak verlaag je dit tot 40 graden. Ook is het overwegen waard om een klimplant tegen je gevel of zijgevel te laten groeien. Dit heeft een positief effect op het binnenklimaat door de isolerende werking.

Temperatuur van je huis verlagen door te luchten

Huis koel houden: Doorluchten

Het koelste moment op de dag is vlak voor zonsopgang. Zet vroeg in de ochtend of laat op de avond de deuren en ramen tegen elkaar open, zodat alles kan doorwaaien. Zet daarom ’s nachts de ramen en ventilatieroosters open, zodat er koele lucht naar binnen kan stromen. Ook is het aanzetten van een ventilator in combinatie met de open ramen erg voordelig voor de binnentemperatuur. Voor extra koele lucht kan je een bevroren element of een bevroren fles voor de ventilator neerzetten.

Verlaag de binnentemperatuur door minder fysiek werk te leveren

Huis koel houden: Meer ontspannen, minder schoonmaken

Bij het schoonmaken van jouw huis creëer je meer warmte in huis. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een stofzuiger komt er veel warmte vrij. De binnentemperatuur kan bij gebruik van een stofzuiger of ander apparaat stijgen met een paar graden. Door fysiek werk te leveren, zoals schoonmaken, produceer je veel lichaamswarmte, waardoor de binnentemperatuur stijgt.

Apparaten genereren veel warmte

Huis koel houden: Gebruik minder apparaten

Elektronische apparaten zoals de vaatwasser, droger, wasmachine, computers, oven, kookplaat en stofzuiger generen veel warmte in huis. Probeer daarom ‘s nachts de wasmachine en vaatwasser aan te zetten, omdat het dan een stuk koeler is. Ook de droger genereerd veel warmte. Het is verstandig om de was buiten aan de waslijn te drogen. Het gebruik van de oven en de kookplaat laat ook de binnentemperatuur stijgen. Maak meer gebruik van de barbecue of maak een verkoelende salade, zodat je binnen geen warmte creëert. Dus geniet ook van de warme dagen en hou je hoofd koel 😉 .

Lichte Kleuren In Een Ruimte

Huis koel houden: Toepassen van lichte kleuren

Warme kleuren absorberen de straling van de warmte. Lichte kleuren daarentegen weerkaatsen de warmte, waardoor het minder warmte kan opnemen en het dus koeler blijft in jouw woning. Een lichte vloer of muur kan bijvoorbeeld ook helpen bij het koel houden van jouw huis, doordat deze de warmte weerkaatst.

Huis koel houden: Isoleren

Zoals bekend is het isoleren van de spouw, dak, muur, glas en vloer bevorderend voor de binnentemperatuur. Door het isoleren hoef je minder gebruik te maken van de airco of ventilatoren. De warmte kan minder snel doordringen in een geïsoleerde woning. Ook blijft in de winter de warmte beter in jouw woning. Isoleren is daarom ook een zeer energie besparende keuze.

Persoonlijk advies

Benieuwd op welk manier TMC Wonen jou kan helpen bij het koel houden van jouw huis tijdens de warme zomerdagen? Kom dan langs in één van onze woonwinkels.

Bezoek onze woonwinkels

In onze winkels geven we advies over het koel houden van jouw huis